“Tarsus’a acilen büyük bir meydan açılmalıdır”
Feyzi CAN
Diğer Yazıları
Bugüne kadar her gelen belediye başkanı Tarsus’a büyük ve modern bir kent meydanı kazandıracağını söylemekten geri kalmamıştır.
Elbette bir kenti yönetecek belediye başkanının, Kent meydanı açması gereklidir. Ama bunu 25 yılda Kocamaz bile yapamadı. Cumhuriyet alanının sadece çevresini genişletti ve şimdiki Atatürk anıtını yaptırdı. O da yolun , caddenin ortasında kaldı. Bu yüzden halen resmi tören ve çelenk koyma zamanlarında Üçgençarşı’ya giden caddelerin çoğu trafiğe kapatılmakta, bu yüzden kent trafiği daha da içinden çıkılmaz bir hal almaktadır.
Benim yukarıdan beri bahsettiğim yazımı okuyan Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Emekli Öğretim Görevlisi arkadaşım Arkeolog Hüseyin Adıbelli’den dün bir mektup aldım.
xx
Önce mektubu bir okuyalım..
“Tarsus’a Acil Meydan Lazım..” demişsin.
Sevgili Yakup, Tarsus’un kendine yakışır bir meydanı olmadığı, bu zihniyetle de olamayacağı konusunda uzun süredir yazıyorum. Kleopatra kapısının güneyine yapılmak istenen alanın Tarsus’u anlatamayacağı, yeterli olmayacağı konusunda ısrarcıyım. 20. ya da 21. yüzyılda yapılmış binaların ortasında yer alan bu boşluk ancak resmi işlevleri yerine getiren tören alanı olacaktır. Bu haliyle on bin yıllık Tarsus'un sembolik yükünü çekemeyecektir.
Şehirler ilk kurulduğu yıllardan itibaren aslında sadece tecim ilişkilerine bağlı olarak değil, tarihi, toplumsal, siyasal, kültürel vb. olaylara göre de büyüyen, değişen canlı birer varlıktır.
Bir şehrin dokusu içinde insan gibi canlı olmasını sağlayan pek çok organ bulunur. Omurgası ise şehrin politik veya ekonomik çekirdeğini oluşturan merkez noktasıdır ve aynı zamanda hassas sinir dokusudur. Bu nedenledir ki; eski kaymakamlık binasının olduğu alan kent meydanı olarak düzenlenmelidir.
Kuzeydeki geleneksel sivil dokuyu, güneydeki bedesten derinliğini, doğuda Makam’ı, Şahmeran hamamını, hatta Roma hamamını gören geniş açıyı değerlendirmek Tarsus’un ufkunu genişletecek, çağ atlatacak bir bakıştır.
Eski kaymakamlık binası yıkılıp yerine başka bir yapı düşünüldüğü takdirde Tarsus çok şey kaybedecektir.
Zaten buraya yeniden temel atmak ‘Antik Cadde’ hadisesi gibi bile bile lades demektir. Hele açık otopark gibi şehrin göbeğinde araba mezarlığı görüntüsüne dönüşebilecek düzenlemeler yerel yönetimlerin acizliğinin ölçüsü olacaktır.
Bu alan Tarsus’a, Tarsuslulara atalarının mirasıdır, sahip çıkılması gerekir. Tıpkı Antik Cadde gibi buraya yeni bir bina yahut meydan dışında başka bir şey düşünülmemelidir.
Selam ve sevgilerle, Hüseyin Adıbelli”
xx
Adıbelli’nin mektubu böyle..
Hüseyin beyin dediği gibi, kent merkezindeki eski Kaymakamlık binası yıkıldığı takdirde (ki yıkılacak) o zaman burası Belediyeye verilmeli, yada tahsis edilmeli. Belediyede Kent meydanı olarak düzenlenmelidir. Bu konuda önceki belediye başkanı Haluk Bozdoğan da, şimdiki başkan Ali Boltaç da aynı düşünmektedir. Bir ara bizler bu alanın belediyenin başka bir yeri ile takas edileceğini duymuştuk. Bu hala gerçekleşmiş değil. Yani alanın kullanım hakkı hala belediyede değil. Bunu geçenlerde (24 Temmuz Basından sansürün kaldırılışının yıldönümünde) Otel Zorbaz’da düzenlenen toplantıda başkan Ali Boltaç’a sormuştum. Boltaç da, bu alanın hala belediyeye devrinin yada tahsisinin yapılmadığını, bu nedenle yıkım kakarı verilen eski binanın yıkılamadığını anlatarak “Konuyu sayın Valimiz Ali Hamza Pehlivan’a ilettim. Bu binanın bulunduğu alan bize verildiğinde güzel bir düzenleme ile kentimize yakışır bir Cumhuriyet alanı haline getireceğiz” diyerek sorumuzu cevaplandırmıştı.
Bunun gerçekleşmesi içinde eski Hükümet Konağının (Kaymakamlık eski binasının) yerinin belediyeye devri beklenmektedir. O zamanda hem resmi törenler burada konuşlandırılacak Atatürk Anıtı önünde yapılabilecek, hem de kent trafiği rahatlayacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerimizi sizlerle paylaşarak projelerin hayata geçirilmesini beklemeye devam ettiğimizi hatırlatmak istiyorum..
Henüz yorum eklenmemiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.